Previous
  • почивка в троянския балкан
  • почивка в троянския балкан
  • почивка в троянския балкан
  • почивка в троянския балкан
  • почивка в троянския балкан
  • почивка в троянския балкан
Next

Семеен хотел МАРАГИДИК Априлци

История на град Априлци

Априлци е основан като град през 1976 година в чест на 100 – годишнината от Априлското въстание чрез обединяването на четирите села – Ново село,Острец, Видима и Зла река. Век по-рано тези селца участвали в Априлското въстание от 1976 година, което било част от Руско-турската освободителна война по време на борбата за национално освобождение.


История на град Априлци

Регионът на град Априлци е бил населен векове наред. Хълмовете, заобикалящи долината на града, като например Черни Bръх на север и северните склонове на Стара планина били населени с много малки махали, обитавани от хора, търсещи убежище от оковите на Османското владичество.

Град Априлци разполага с няколко паметника, посветени на въстанието от 1876 година, един от които се намира в центъра на града. Друг такъв паметник, олицетворяващ жертвата на априлчани през Османското владичество се намира по пътя за град Севлиево преди село Боаза в непосредствена близост до чешма. Регионът притежава много религиозни паметници, които са допринесли за духовния живот на жителите, повечето от които били реставрирани през Възраждането и унищожени през периода на турското владичество.


Семеен хотел МАРАГИДИК Априлци

Девически манастир „Света Троица“

В гр. Априлци се намира девическия манастир „Св. Троица”, забележителен със своя красив параклис. Той е разположен в обградена градина в южния край на Ново село и граничи с гората на Черни връх. Основан е през 1830 г. като семеен манастир от новселеца Петър Йончев. Легендите разказват, че той обрекъл малката си дъщеря за послущница в него.

Девически манастир Света Троица

Първите обитателки били 40 монахини от съседните села. През 1831 г. тук е донесено и първото печатно издание от светата Рилска обител. По време на Априлското въстание през 1876 г. Новоселската република просъществувала цели девет дни, след което била унищожена. Почти целият днешен град Априлци (тогава селата Видима, Острец, Ново село и Зла река), както и Новоселския манастир били изпепелени от турските войски. Повечето от монахините заедно със свещеник Георги Христов, който поддържал защитата на манастира, били заклани, а християнският храм бил ограбен и опожарен. И до днес в параклиса зад черквата, който е превърнат в малък музей, са запазени костите на убитите. След освобождението от турско робство манастирът и параклисът са възстановени с доброволен труд и дарения на хората от местните села.

Сега в манастира е тихо. Шумят само големи борови дървета, израстнали край четирите страни на сградата. В него се съхраняват старинни ръкописи и
старопечатни книги.

История на град Априлци Голяма православна забележителност в манастира е Иконата на „Св. Новоселски мъченици”.

На 9 май 2011 година, Българската православна църква чества за първи път Събор на Св. Новоселски мъченици. Това е първият празник на канонозираните наскоро светители на нашата вяра. В град Априлци се поставя началото на традиционно честване на мъченически загиналите свещеници и монахини в Новоселския манастир "Света Троица" за своята вяра и народ. След вечернята митрополит Гавриил припомни на новоселци какво голямо духовно съкровище притежават и че те с живота си, а и всички ние, трябва да се стараем, да сме достойни за него, както техните св. предшественици са се оказали достойни за небесната слава. Иконата остана в храма при светите мощи, но всеки от нас в този ден положи в сърцето си, според слабите си човешки сили, частичка благодат, която ще ни помага - вътре в „скритата ни стаичка” - по-благодарно да се усмихваме и по-съкрушено да плачем. Априлци е привлекателен планински курорт. Климатът е умерен към планински . Отличава се с продължителна есен, значително по – прохладно лято и мека зима – до края на март. Поради затворения характер на котловината рядко духат бурни ветрове, а през зимата не се образуват снежни преспи. Рядко падат мъгли, преобладават слънчевите дни, въздухът е свеж и богат на кислород.

фотоконкурс - хотел Марагидик